Dyslexie?

Uitspraak bij je lessen? Last van dyslexie?

Het blijkt dat vooral veel studenten die dyslectisch zijn, baat hebben bij dit programma. Het overhoort je eindeloos, zonder zeuren. Op verzoek van velen is er in versie 4.5 een feature in overhoor gemaakt waardoor je dit programma gemakkelijk kunt koppelen met zogenaamde “Text-to-speech” software, die de tekst voorleest.

Dit heeft 2 voordelen:

  • Als je een buitenlandse taal studeert, kun je de buitenlandse tekst laten uitspreken, zodat je ook de uitspraak verbetert.
  • Als je dyslectisch bent, helpt het uitspreken van de tekst je om sneller te leren wat je fout doet.

Om de teksten in vraag of antwoord te laten uitspreken, heb je extra software nodig, die je kunt downloaden en installeren. We noemen er hier twee programma’s. De eerste is “Readplease2003“. Dit is een shareware programma dat je 30 dagen kunt uitproberen. Er is ook een freeware versie van, maar die wil niet automatisch het klembord lezen, zodat je steeds moet schakelen tussen Overhoor en Readplease. Een ander programma is “SayzMe“. Dit is geheel gratis. Op de site van de auteur staat dat je nog extra software moet installeren van Microsoft speech. Wanneer je eerst Readplease hebt geprobeerd, staat deze software inmiddels al geinstalleerd. Op de site van Readplease tref je ook diverse stemmen ter download aan. Voor elke taal moet je een andere stem downloaden.

Het moet wel even wennen om naar een computerstem te luisteren. Hoewel de stemmen steeds beter worden, klinken ze nog steeds wat computerachtig. Als je er een tijdje naar geluisterd hebt went dit wel en kun je veel baat hebben bij de uitgesproken tekst.

Om overhoor te laten samenwerken met spraaksoftware, start je eerst de spraaksoftware en stel je deze zodanig in dat deze alle tekst die op het Windows klembord wordt geplaatst automatisch gaat voorlezen. Daarna start je OVERHOOR. Als je nu aan het overhoren bent kun je met functietoets F2 de vraag en met functietoets F3 het antwoord laten voorlezen. Dit kan ook met de luidsprekerknopjes achter het vraag/antwoordvakje. Uiteraard kun je het antwoord pas laten voorlezen nadat dit wordt getoond, dus als je de vraag hebt beantwoord.

Download spraaksoftware van Readplease of van SayzMe. Download hier extra taalstemmen.